Bladverkleuring

In de tuin zijn veel struiken en bomen nodig vanwege de verkleuring van de bladeren. Prachtig gekleurde bladeren verlichten alle herfsttuinen. Hoe zit het met de gouden herfstbladeren van sommige hosta’s?

Eikenbladhortensia
Eikenbladhortensia (Oakbladhortensia)
Het grote blad van deze hortensia, die doet denken aan een zittende boom, is het hele jaar mooi. Door de verkleuring van de bladeren is al een prima beeld ontstaan. Het is feest als het in oktober roodpaars wordt. En dan hebben we het nog niet eens over de grote roomwitte bloemen die tijdens de zomerbloei fel roodroze kleuren!

Kenmerken eikenboomhortensia:

Bloei: juli-augustus
Hoogte: 1,5 m
Locatie: Zonnescherm
Hart lelie

Hosta “Elegance” (Hart Lelie)
De herfstkleuren van sommige hosta’s zijn van korte duur, maar minder spectaculair. Zo kleuren de grote grijsblauwe bladeren van Hosta sieboldiana’Elegans’ in oktober voor de winterslaap goudgeel. Een grote groep van deze hosta zorgt aan het eind van de herfst voor een warm accent.
Kenmerken van Hart Yuri:

Bloei: juli-augustus
Hoogte: 50 cm
Locatie: Half schaduw
Imperata cylindrica

Imperata cylindrica’Red Baron’ (Imperata)
Dit siergras geeft het hele seizoen een randkleur doordat het al rode stippen heeft als het groene blad verschijnt. Tijdens de seizoenen wordt het gras steeds roder en in de herfst wordt het rood met brandend bloed. Imperata cylindrica groeit het beste op licht vochtige grond.
Kenmerken van Japans duizendblad:

Hoogte: 70 cm
Locatie: Zonnescherm
Fluwelen boom

Rhus typhina (fluwelen boom)
De fluwelen boom is een van de eerste bomen in de herfst. De parapluvormige kroon vormt een schouwspel van vurige kleuren geel, oranje en rood. Als je de bladeren laat vallen, is het beeld van de winter ook prachtig. Opstaande rode fruitpotten blijven maandenlang aan de takken hangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *